Vistas zupa dvēselei

Lai arī cik ļoti pretojos domai, nespēju noliegt, ka jūtu ziemas tuvošanos. Es personīgi ne īpaši mīlu laiku starp septembri un aprīli, lai arī šajā laikā ir daudz svētku, kuri man ir ļoti mīļi un svarīgi. Tomēr aukstais laiks aiz loga liek vēlēties pēc kaut kā silta arī puncī, tāpēc ir sākusies zupu sezona!!!

Arī šonedēļ biju gatava savam kulinārijas eksperimentam – pagatavot gardu vistas biezzupu. Jau kādu laiku pētīju receptes un vācu iedvesmu, bet (pavisam godīgi) šo recepti izveidoju pati, saliekot kopā vairākas idejas. Biezzupa, manā izpratnē, nozīmē to, ka zupas biezumu ir vairāk kā šķidruma. Tikai jāskatās, lai šķidrums nav par maz, jo tad tas paliek par sautējumu 🙂

Sastāvdaļas (4 personām):

3 vistas šķiņķīši, 2 vidēja izmēra sīpoli, 4 daiviņas ķiploka, 3 burkāni, 2 selerijas kāti, 2 kartupeļi, sauja smalko makaronu, 2 kubiciņi vistas buljons (es ņēmu ar dillēm un pētersīļiem), 2 lauru lapas, 4 smaržīgie pipari, 5 melnie pipari, 2 ēd.k. olīveļļa, sāls (pēc garšas), dilles un ūdens 🙂

Pagatavošana:

1. Katliņā ielej 1 ēd.k. olīveļļas un sakarsē. Sagriež sīpolus un ķiplokus, liek katliņā apcepties, kamēr sīpoli kļūst klasiski zeltaini.

2. Novelk vistas šķiņķīšiem ādu. Apceptos sīpolus pārvieto uz katliņa maliņām un pa vidu ielej otru ēd.k. olīveļļu un liek šķiņķīšus pa vidu apcepties. Cep tos no katras puses 3 minūtes, nekustinot.

3. Sagriež burkānus un selerijas kātus ripiņās un liek katliņā pie vistas un sīpoliem. Apmaisa un pāris minūtes apcep. Pieliek lauru lapas un piparus.

4. Dārzeņus un vistu pārlej ar apmēram litru ūdens un pieliek 1 kubiku buljona un sāli. Vāra 15 minūtes.

5. Pa to laiku nomizo un sagriež kartupeļus ripiņās vai pusripiņās. Izņem no katla vistas šķiņķīšus. Katlā pielej vēl apm. litru ūdens, pievieno otru kubiku buljona, sāli (ja nepieciešams) un kartupeļus. Vāra vēl 15 minūtes.

6. Kamēr vārās kartupeļi, vistas gaļu atdala no kauliņiem un saplūkā mazākos gabaliņos. Kad kartupeļi un burkāni mīksti, pievieno vistas gaļu un sauju smalko makaronu un vēl 3 minūtes pavāra, līdz makaroni gatavi.

Atceries, ka tā ir biezzupa un ir jābūt sajūtai, ka zupa ir nedaudz tumīga. Tad tā būs īpaši garda!

2014-10-22 17.57.15   2014-10-22 18.02.09   2014-10-22 18.04.59

Manas ģimenes vīrieši zupu novērtēja par labu esam, par to liecināja arī tukšais katliņš 🙂

Cheers!

“To feel safe and warm on a cold wet night, all you really need is soup.”
Laurie Colwin

Leave a Reply