Padomi un idejas piparkūku apgleznošanai

Piparkūkas, manuprāt, garšo visiem. Tāpat šķiet, ka ikkatra ģimene tās cep svētku laikā, kaut vai lai piepildītu mājas ar to īpašo smaržu. Arī mēs 🙂 Savā Ziemassvētku tradīciju ideju rakstā jau pieminēju piparkūku apgleznošanu, tāpēc nolēmu padalīties ar saviem padomiem un receptēm!
Jau kādu laiku esmu aizrāvusies ar veidu kā Amerikā dekorē cepumus. Arī pati esmu iegādājusi divas cepumu dekorēšanas padomu grāmatas un izmēģinājusi pāris tehnikas. Man patīk. Īsti ēšanai laikam tā padarīšana nav, jo glazūra sanāk dikti cieta, bet kā dekoratīvs elements, manuprāt ir lielisks! Varbūt ir vērts izmēģināt un šogad pārsteigt viesus ar skaistiem galda vai eglīšu rotājumiem?!

Kas nepieciešams?
Pirmkārt, būs vajadzīgas piparkūkas – pašu ceptas vai veikalā gādātas. Svarīgi, lai tās ir gana lielas, lai tās varētu apgleznot 🙂 Otrkārt, jāpagatavo glazūra. Zemāk atradīsi divas glazūras receptes. Treškārt, apgleznošanai būs nepieciešami konditorejas maisiņi, dekorēšanas uzgalis ar smalku, apaļu caurumu un pārtikas krāsviela.

Glazūras receptes
Cepumu, vai šajā gadījumā piparkūku, apglezonošanai izmanto tā saukto “Karalisko glazūru” (Royal icing). Ir dažādas receptes, bet es piedāvāju divas izmēģinātās – to galvenā atšķirība ir tajā vai jums ir pieejams olbaltuma pulveris (meringue powder) – to var iegādāties veikalos Gemoss.

Karaliskā glazūra, izmantojot olu baltumus

Sastāvdaļas:
2 lielu olu baltumi (aptuveni 60g, ja izmantojiet veikalā nopērkamo Balticovo olu baltumus pudelē. Iesaku tos, ja ir iespēja, ka glazūru ēdīs mazi bērni, jo tie ir pasterizēti)
2 tējk. svaiga citrona sula
330g pūdercukurs
Pagatavošana:
Ar mikseri sakuļ olu baltumus ar citrona sulu, kamēr sāk veidoties putas. Tad pievieno pūdercukuru, līdz iegūst masa ir labi sajaukusies un spīdīga. Tai jābūt drīzāk biezai, nevis šķidrai. Ja vēl šķiet pa biezu, var nedaudz (pa tējkarotei) pievienot siltu ūdeni.

Karaliskā glazūra, izmantojot olu baltuma pulveri

Sastāvdaļas:
30g olu baltuma pulveris
90ml silta ūdens
440g pūdercukurs
1/2 tējk. ekstrakts (vaniļas, mandeļu vai citronu – pēc izvēles)
Pagatavošana:
Bļodā sakuļ olu baltuma pulveri ar ūdeni, līdz sāk izveidojas putas. Tad pievieno ekstraktu un pūdercukuru un ar mikseri kuļ, kamēr masa ir viendabīga un spīdīga. Tai jābūt drīzāk biezai, nevis šķidrai.

Sagatavošanās

craftbakesewcreate.blogspot.com
craftbakesewcreate.blogspot.com

Piparkūkas (vai cepumu) apgleznošanai jums būs nepieciešama divu veidu konsistences glazūra. Biezāka (pa kreisi) kontūru un dekorējumu zīmēšanai un šķidrāka (pa labi) laukumu aizpildīšanai. Ir vērtīgi, lai jau iesākumā ir psdomā aptuvenais dizains, lai ir skaidrs, kādas krāsas un kādas konsistences glazūra būs nepieciešama. Svarīgi! Vispirms sagatavojiet biezāko glazūru, jo daudz vieglāk ir to padarīt šķidrāku, nekā pēc tam to dabūt atkal biezu! 🙂 Glazūru pilda konditorejas maisiņā, kurā ir ievietots uzgalis.

Piparkūku apgleznošanas process

Šoreiz padalīšos ar pāris, manis izvēlētām tehnikām. Man patīk nedaudz nepabeigtais un nekārtīgais izskats, tāpēc šoreiz būs tādā rustic dizainā.

1.-3

  1. Vislabāk, ja piparkūkas virsma ir gluda un pati piparkūka ir pilnībā atdzisusi.
  2. Vispirms ar biezāko glazūru uzvelk kontūru. Ļauj nožūt. Labi, ja ir laiks gaidīt vismaz stundu. Ja laika nav, tad var ļoti uzmanīgi ķerties klāt jau pēc 20 minūtēm.
  3. Tad sagatavo maisiņu ar šķidrāku glazūru un aizpilda laukumu. Glazūras izlīdzināšanai un stūrīšu aizpildīšanai var izmantot zobubakstāmo kociņu vai adatu. Ļauj kārtīgi nožūt. Šoreiz bez stundas nekādi!
  4. Glazūrai piejauc krāsvielu, kārtīgi samaisa. To uzsmērē uz izžuvušās baltās virsmas un ar salveti izsmērē, lai ir nedaudz nekārtīgs efekts. Ļauj nedaudz nožūt.
  5. Ņem atkal biezākās konsistences glazūru, pilda konditorejas maisiņā, kurā ir ielikts uzgalis un zīmē dekorējumus. Ļauj kārtīgi nožūt.

Untitled design-7

Esiet radoši, izdomājiet savu lielisko dizainu un sagādājiet skaistus svētkus sev un viesiem!

Evita

One comment

Leave a Reply