Ābolu un aveņu pīrāgs

Jau kādu laiku manā plānā bija pagatavot pīrāgu vai kūciņu ar olbaltuma “cepurīti”. Angliski to sauc par meringue, latviski it kā bezē, bet nav jau īsti bezē, jo ir mīksts. 🙂 Tā nu man parādījās iemesls – ciemiņi 🙂 un pieliekamajā pāris rudens ābolu, saldētavā nedaudz saldētu aveņu, tāpēc radās šī!

image

Sastāvdaļas:

200g miltu, 125g sviesta, 250g cukura, 6 olas, šķipsniņa sāls, 4 lieli vai 8 mazi āboli, 2 pilnas saujas avenes, kanēlis, kartupeļu ciete, nedaudz auksta ūdens, 1/4 tējk. citrona sulas

Pagatavošana:

1. Pirmo gatavo mīklu pamatnei. Bļodā sajauc miltus, 50g cukuru un 100g aukstu sviestu kubiciņos, kamēr izveidojas drupačas. Tad pievieno 5 – 6 tējkarotes auksta ūdens, lai masa kļūtu viendabīga. Kārtīgi izmīca un atstāj uz 20 minūtēm savilkties. Pēc tam mīklu izrullē un ieklāj pannā, kas izsmērēta ar eļļu. Ar dakšiņu saspaida caurumiņus un uz 30 minūtēm ieliek saldētavā. Pēc 30 minūtēm mīklai pārklāj cepamo papīru un pa virsu saber kaut ko smagumam (es izmantoju grūbas, bet var droši izmantot pupiņas, zirņus, rīsus vai ko citu, kas ir mājās). Liek iepriekš sakarsētā krāsnī (200°) uz 20 minūtēm, tad “smagumu” noņem un ieliek vēl uz 10 minūtēm cepties, kamēr mīkla ir zeltaini brūna. Izņemot mīklu no krāsns, nogriež temperatūru krāsnī uz 175°.

2. Tad ķeras klāt pildījumam. Vienā katliņā ieber avenes. Kad sāk vārīties, pievieno apm. 1 ēd.k. kartupeļu cietes un kārtīgi izmaisa. Otrā katliņā izkausē 25g sviesta, pieber nomizotus un gabaliņos sagrieztus ābolus, pievieno 100g cukura un kanēli (pēc garšas). Visu sasautē aptuveni 10 minūtes.

3. Uz gatavās pamatnes izsmērē aveņu masu, pa virsu ābolu masu un noliek malā.

4. Ķeramies klāt olbaltumam. Atdala 6 olu baltumus no dzeltenumiem. Olu baltumiem pievieno 1/4 tējk. citrona sulas, 100g cukura un šķipsniņu sāls. Olu baltumus kārtīgi saputo, kamēr izveidojas cieta masa. Masu liek pa virsu āboliem un skaisti “sacako” 🙂 Liek pannu krāsnī uz 10 minūtēm.

Un voilà! 🙂